©  Foto:

Gyrstinge Sø

Gyrstinge Sø er, med sine 263 ha, den største sø i Ringsted kommune. Via Ringsted Å er Gyrstinge Sø forbundet med Haraldsted Sø.

I 2017 indviede Ringsted kommune en trampesti på cirka 3 km, der gør det muligt at gå hele vejen rundt om Gyrstinge sø – en tur på godt 10 km.

Turen rundt om Gyrstinge Sø byder på varieret natur med et rigt fugleliv. Turen er ikke egnet til dårligt gående, og på den 3 km lange trampesti, må man forberede sig på et underlag, der afspejler årstidens vejr. Adskillige stender skal undervejs passeres mellem fårefoldene.

Store Bøgeskov

På sydsiden af Gyrstinge sø ligger Store Bøgeskov på 350 ha.

Store Bøgeskov er særpræget ved sin frodighed, hvilket blandet andet kan ses på den tætte underskov af unge træer, der fremspirer af sig selv, når der fældes.

I Store Bøgeskov kan man gå nogle skønne ture. Man kan benytte de brede skovstier eller nogle af de mindre stier, der går på tværs af skoven.

I folderen om Store Bøgeskov er der angivet tre forskellige ture på hhv. 2,5 km, 3 km og 6 km.

Kilden

Ved søbredden i Store Bøgeskov springer Kilden op ad jorden i cirka 1 meters højde. Oprindeligt var der 2 kilder, Springkilden og Den kogende kilde. Her har folk strømmet til for at ære og besøge de to helligkilder, der havde ry for at være helbredende. Tilstrømningen var størst sankthansaften, hvor lægdomskraften havde størst styrke.

Kildeblokken fra Springkilden blev nedtaget i 1908, da man renoverede Springkilden. Den kan i dag ses på Sorø Amts Museum i Sorø.

Baptisterne brugte kilderne som dåbssted fra 1853 til 1903, hvor de fik opført egne kirker i lokalområdet. Mindestenen er rejst i 1982, da baptistmenigheden holdt sit 125 års jubilæum.

Oplev Ringsted på SoMe:

Oplev Ringsted © 2024
Danish