©  Foto:

Vrangeskov

Vrangeskov er kendt for sine krogede bøge (vrange bøge). Ved P-pladsen lå tidligere det gamle Traktørsted indrettet i den gamle bygning, der tidligere også tjente til bolig for kildekonen. Her kan man slå sig ned med kaffe/frokost. Der er dog ingen borde og bænke. En sti går ned til søen og kilden. Kildevældet kan stadig ses ved søkanten. Udsigten er enestående og her vokser en række interessante planter.

En 1,1 km strækning af Ringsted Oplevelsessti fører gennem Vrangeskov.

Grøn pragttorbist

Grøn pragttorbist med lokale aner

Man troede egentlig at den grønne pragttorbist var uddød, men i 2012 blev der fundet seks eksemplarer af den sjældne bille i Allindelille Fredskov. Siden da har Zoologisk Have København (ZOO) arbejdet aktivt på at bevare den grønne pragttorbist.

ZOO har ynglet med de fundne biller i fire generationer. I fire år har de haft en bestand kørende i ZOO og desuden sat en bestand ud i det område, de blev fundet i, nemlig Allindelille Fredskov, hvor 500 larver blev sat ud i redekasser den 14. november 2019.

Har formentlig været her siden istiden

Onsdag den 9. november 2022 flyttede 164 larver ud i to redekasser i Vrangeskov. Ringsted Kommunes grønne guide Lars Berndt og projektkoordinator i ZOO, Eddie Bach var værter, da offentligheden var inviteret med til udsætningen.

"Udover at sikre det område de var i, har vi også arbejdet for at gøre området større" fortalte Eddie Bach i forbindelse med udsætningen af larverne.

Eddie Bach fortalte også, at den grønne pragttorbist formentlig har været her siden istiden, men i kraft af, at skoven, naturen og landskabet har ændret sig, så er det blevet sværere og sværere at være grøn pragttorbist. Til sidst var man nede på en bestand på ét træ på Sjælland og en meget lille population ved Frijsenborg.

Hyld er nødvendig for grøn pragttorbist 

Larverne er flyttet i redekasser, fordi der ikke er hule træer nok. Det er meningen, at de omkring sankthans udklækkes, bliver til biller og flyver ud og finder rigtige træer, de kan bo i.

Grøn pragttorbist kan være larve i op til et år – eller måske 2-3 år, hvis ikke der er føde nok. Så udklækkes de og er kun biller i typisk 2-4 uger.
Der skal være hyld til stede, for at grøn pragttorbist kan leve, for de lever af nektar og pollen fra den hvide skærmplante.

Grøn pragttorbist forveksles ofte med grøn guldbasse.

Følg med i udviklingen

Hvis man har lyst til at følge med i udviklingen fra nu frem til omkring sankthans, hvor de udsatte larver gerne skulle blive til biller, kan man kontakte Ringsted Kommunes Grøn Guide Lars Berndt på lfbe@ringsted.dk eller tlf. 22 32 75 10.

Oplev Ringsted på SoMe:

Oplev Ringsted © 2024
Danish